De eenzaamheid van de coach

Raar eigenlijk, hè?

Coaches zijn een steun en toeverlaat. Vertrouwenspersoon, vraagbaak, soms een voorbeeld. Coaches helpen mensen zich te ontwikkelen en bij het oefenen van nieuwe vaardigheden. Coaches leren mensen hoe ze betere probleemoplossers worden en hoe zij in moeilijke situatie dicht bij zichzelf kunnen blijven. Coaches begeleiden mensen tijdens hun reïntegratie na een burn-out of ziekte, bij het omgaan met en oplossen van conflicten of bij het weer in balans brengen van werk en privé. Coaches ondersteunen mensen wanneer ze weer zelf richting aan hun leven willen geven met als doel om uiteindelijk zelfstandig weer verder te gaan. Coaches hebben zorg voor mensen.

Prachtig werk vind ik het, mooi en belangrijk om te doen.

Daarbij is er één vraag die mij al een tijdje mateloos intrigeert: De coach heeft zorg voor zijn cliënt, maar …… wie heeft zorg voor de coach????

Want coachen is ook zwaar.

Het is mentaal en emotioneel belastend, het vraagt om een grote sensitiviteit en empathisch vermogen, gecombineerd met professionele distantie en een kritisch analytische geest. Daarbij bewaakt de coach in het hier-en-nu van het coachgesprek uiteraard inhoud-, proces- en relatieniveau, stuurt bij waar nodig of maakt het tot onderwerp van reflectie. De coach is vertrouwenspersoon en, bij coaching in het bedrijfsleven, beweegt zich voortdurend in een spanningsveld tussen het belang van zijn cliënt, de eisen en verwachtingen van de organisatie (opdrachtgever) en zijn eigen normen en waarden en commerciële belangen. En soms moet een coach tegendraads zijn en de moed hebben om boven het maaiveld uit te steken.

Voor mij is dat de eenzaamheid van de coach.

 

The Loneliness of the Long Distance Runner

Alan Stilitoe beschrijft in een mooi kort verhaal hoe moeilijk, hoe eenzaam, maar ook: hoe noodzakelijk het soms is om je zo onafhankelijk op te stellen. Het verhaal heet “The Loneliness of the Long Distance Runner”. Stilitoe gebruikt de metafoor van de hardloper om duidelijk te maken dat je het zelf moet doen en dat dit alleen lukt met een bepaalde zuiverheid, een helderheid van geest en focus. En Stilitoe gaat verder. Hij laat zien hoe deze zuiverheid gecompromitteerd wordt als andere belangen en overwegingen een rol gaan spelen. En hoe je dan toch, ondanks alles, trouw kunt blijven aan jezelf en je principes.

Een prachtig verhaal, zeer aanbevolen voor elke coach die ook wel eens deze eenzaamheid ervaart.

Ik ken die eenzaamheid. Die twijfel over een keuze die het verloop van een coaching bepaalt. De driegesprekken met opdrachtgever en coachee, de druk om bepaalde resultaten te behalen. Of ik het wel goed aanpak, of ik wel goed genoeg ben, of mijn confrontaties en interventies wel dicht genoeg op de huid zitten. En tegelijk of ik wel voldoende ruimte laat voor mijn coachee, of ik op tijd loslaat als hij of zij keuzes maakt die niet de mijne zouden zijn.

Dat betekent niet dat ik altijd alleen ben en geen mensen om me heen heb.

Intervisiegroepen heb ik altijd wel gehad, verstandige en deskundige mensen met een rijkdom aan ervaring en kennis. Ook privé zijn er altijd mensen om me heen geweest die me steunen, wakker houden en me de waarheid zeggen als ik mezelf weer eens te groot of te klein maak. Goede opleiders die me veel hebben geleerd over het vak en over mezelf. Collega’s die me inspireren en met wie het goed samenwerken is. Alleen of zonder steun ben ik zeker niet geweest, en ik ben heel blij met waar me dat gebracht heeft.

Coaching Supervisie

En toch, en toch.

Nu, na 25 jaar coachen, denk ik: had ik maar eerder geweten van Coaching Supervisie. Wat zou het leerzaam zijn geweest om met een deskundig persoon de diepte in te gaan en te onderzoeken hoe ik mij, als persoon en als vakman, verhoud tot mijn werk. Persoonlijker en diepgaander dan in een intervisie groep, vrijer dan binnen een relatie met partner of vrienden mogelijk is, los van de politiek van een organisatie of een groep collega’s.

 

Coaching Supervisie: ik gun het elke coach en consultant.

 

 

Dit is het eerste van een serie blogs die ik de komende maanden wil schrijven over Coaching Supervisie. Ben je nieuwsgierig naar hoe Coaching Supervisie werkt en wat het kan doen, lees dan mijn volgende blogs en klik hieronder. Of neem direct contact met me op.

[blog_subscription_form]
Deel dit artikel met vrienden of contacten!
Email this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Print this pageTweet about this on Twitter

Leave a Reply